Kokosų aliejus – ir virtuvei, ir kosmetikai

kokosų aliejusKokosų aliejus nuo seno naudotas tiek kulinarijoje, tiek kosmetikos gamyboje. Iš visiškai subrendusio riešuto išspaustas aliejus vartojamas kaip dietinis produktas gardinti kepiniams, salotoms ar kokteiliams. Dar Centrinės Amerikos indėnai tikėjo, kad kokoso aliejaus vartojimas gerina inkstų ir širdies darbą, o šiandien šio produkto gydomosios savybės panaudojamos kovojant su diabetu ir aukštu kraujo spaudimu. Mitybos specialistai teigia, kad kasdien vartojant kokosų aliejų sumažėja tikimybė susirgti infekcinėmis ligomis bei tam tikrais onkologiniais susirgimais.

Jau kurį laiką kokoso aliejų gausiai naudoja besirūpinantys savo odos ir plaukų grožiu. Šis natūralus gamtos produktas ne tik puikiai tinka kaip masažinis aliejus –  atpalaiduojantis, maitinantis ir jauninantis odą, tačiau ir lėtina senėjimo procesus, užkerta kelią raukšlių atsiradimui. Tyrimais įrodyta, kad  kokosų aliejus padeda kovoti su grybelinėmis infekcijomis, todėl jis gausiai naudojamas pėdų grybeliui ir pienligei gydyti.  Šis kvapnus aliejus neturi jokio šalutinio poveikio, todėl tinka ir jautriai kūdikių odelei. Tokį aliejų visada galite naudoti vietoje paakių kremo, rankų kremo, makiažo valiklio ar prausiklio. Vyrams jis puikiai gali pakeisti skutimosi putas arba šveitimo priemones. Kokosų ekstraktai naudojami dantų stiprinimo ir balinimo procedūrose, todėl, įmaišius jo į dantų pastą, taip pat galima turėti baltesnę šypseną.

Jeigu literatūroje ar internete ieškotumėte priemonių, atstatančių ir gaivinančių jūsų plaukus, be abejonės atrasite daug produktų, kurių sudėtyje galima aptikti kokoso aliejų. Jeigu aliejumi tepate plaukų šaknis – šios bematant sustiprėja, paspartėja plauko augimas, sutvirtėja jo struktūra.  Aliejaus, tepimas ant plaukų galiukų, saugo juos nuo lūžinėjimo ir palengvina šukavimą. Aliejų galima naudoti vietoje kondicionieriaus, tepti ant sausų arba ant drėgnų plaukų. Galbūt šiandien tai nebėra taip aktualu, tačiau nuo seno Centrinės Amerikos vietiniai gyventojai šiuo kvapniu aliejumi apsisaugodavo ir nuo galvos parazitų. Taigi, kokoso aliejaus turėtų atsirasti ne tik jūsų virtuvėje, bet ir vinios spintelėje. Visada atkreipkite dėmesį, kad, priešingai nei kiti augaliniai aliejai, šis kambario temperatūroje esti kietas, todėl prieš naudojimą jį galima kiek pašildyti šiltame vandenyje arba kitu būdu lengvai pakaitinti aliejaus talpą. Kokosų aliejus – natūralus gamtos kosmetinis produktas ir vaistas, kurį išbandyti pravartu kiekvienam.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *