Kaip patiekiamas maistas šventėms – furšetams

maistas šventėmsFuršetai – tai pobūviai, rengiami pažymėti įvairiausioms progoms, organizuojami po įvairių oficialių susitikimų ir pan. Pats žodis „furšetas“ kilęs iš prancūzų kalbos, o išvertus reiškia „šakutė“. Kodėl vartojamas būtent toks žodis, labai paprasta paaiškinti – pagrindinis įrankis furšetuose – užkandžių šakutė, o maistas šventėms patiekiamas taip, kad susirinkę svečiai vaišinasi tiesiog stovėdami prie stalo. Furšeto vaišių pagrindas – įvairūs šalti užkandžiai, bet pasitaiko ir išimčių, kai patiekiami karšti užkandžiai.

Užkandžiai turi būti paruošti nedidelėmis porcijomis, tai yra „vieno kąsnio“ užkandėlės. Paprastai skaičiuojama, kad žmogus pasisotina maždaug po 10 užkandėlių. Šaltų ir karštų užkandžių, deserto dažniausiai paruošiama po tris rūšis. Furšeto stalui netinka gaminiai, kurie yra trapūs, kieti arba su trapiais įdarais. Valgiai parenkami ir paruošiami taip, kad jų skonis ir išvaizda nepakistų 2-3 val.

Maistas ant stalo turi būti išdėstytas taip, kad jį būtų paprasta pasiekti. Tad labai svarbu, serviruojant stalą, laikytis tinkamos maisto dėliojimo tvarkos. Pirmiausia dedami šalti užkandžiai, tada šilti, salotos, sūriai, vaisiai ir desertas. Karšti užkandžiai patiekiami specialiuose induose, kuriuose jie šildomi. Patiekalai ant stalo dėliojami taip, kad tarp jų būtų pakankamai vietos, nes kitaip stalas atrodys perkrautas. Šalia atitinkamų patiekalų padedami padažai. Ant stalo patiekalai paprastai grupuojami, pavyzdžiui, pagal rūšis – žuvis, mėsa, daržovės. Galima dėlioti ir taip: arčiau stalo krašto dedami užkandžiai: silkė, šalta mėsa, duona, salotos, toliau – antrame lygyje – sausainiai, pyragai, vaisiai, saldūs patiekalai. Prie kiekvieno patiekalo turi būti ir atitinkamas įrankis, kuriuo būtų patogu būtent tą maistą įsidėti į savo lėkštę. Ant stalo galima padėti įvairių prieskonių, tačiau pipirai ir druska ten būtinai turi būti. Prieskoniai išdėliojami keliose stalo vietose vienodais intervalais.

Gaivieji gėrimai ir sultys išpilstomi į taures arba patiekiami ąsočiuose. Mineralinis vanduo patiekiamas buteliuose, šalia turi būti padėtas ir butelių atidarytuvas. Stiprieji gėrimai ant stalo sustatomi keliomis grupelėmis (šalia taurių). Šalia pagrindinio stalo dažniai statomas nedidelis staliukas, ant kurio svečiai gali sukrauti naudotus indus ir įrankius.