Brangiausios kavos pupelės

kavos pupeles automatiniams kavos aparatamsTailandas, tai šalis turtinga savo kultūra bei gamtiniais ištekliais. Į šią šalį turistai traukia dažniausiai ne poilsiauti, bet pamatyti kuo daugiau. Pažinti šios vietos vertybes išties verta, kadangi ten ne tik įspūdingi kalnai, augmenija, bet ir paveldas. Ypač įspūdį kelia Šiaurinis Tailandas, kuriame ne tik rasime įstabius bei kvapą gniaužiančius ryžių laukus, bet ir kalnus. Kalbant apie jų tradicinį maistą ar gėrimus vertėtų išskirti vieną iš brangiausių kavų visame pasaulyje, tai „Black Ivory“ kava, kuri dėl savo pagaminimo proceso yra laiko išskirtine bei labai vertinga.

Mes esame įpratę kavos pupeles automatiniams kavos aparatams pirkti iš prekybos centrų ar specializuotų kavos parduotuvių, bet niekada nepagalvojama, kaip išgaunamas būtent toks skonis, kodėl atsiranda viena ar kita vaisiaus, gėlės nata geriant kavą. „Black Ivory“ pagaminama panašiai, kaip ir brangiausia kava Kopi Luwak, kuomet Palminiai musangai, kavos pupeles išvirškina. Tailandiečių „Black Ivory“ kavos pupeles yra virškinamos dramblių, kurie saugomi „Auksinio trikampio“ fondo. Procesas prasideda tuomet, kai vietiniai surenka pačias geriausias Arabica kavos pupeles ir duoda suvalgyti drambliams.

Drambliai juos iš virškina, o tuomet vietiniai žmonės išrenka kavos pupeles bei jas sudžiovina saulėje iki pat skrudinimo proceso. Kad kiekis siektų 1 kilogramą, reikia surinkti 10 000 pupelių, o 33 kg reikia vien kavos uogų, kad būtų pagamintas „Black Ivory“, tai šis procesas reikalauja ne tik laiko, įgūdžių, bet ir išteklių, kurių Tailandas ir turi.

Tačiau negalvokite, kad tai tėra dramblių išnaudojimas, kadangi fondas saugo dramblius, nuolat juos gelbėja. O 8 procentai nuo gautų pajamų pardavus kavą yra skiriami būtent „Auksinio Trikampio“ fondui, padedant išgelbėti ir gydyti dramblius.

Pati kava yra ne tokia karti, kadangi dramblių skandžio fermentas skaido kavos proteiną ir dėl šios priežasties jaučiamas mažesnis kartumas. O patys drambliai gali virškinti tik vietines kavos uogas, kitų jų organizmas nepriima, todėl ragaudami šį neįprastą gėrimą tikrai žinosite, jog pupelės iš Tailando. Beje tokios kavos pupelės automatiniams kavos aparatams netinka, jas reikia specialiu kavos aparatu malti, kad būtų išgautas tinkamas skonis.

Jeigu susidomėjote šia kava, tuomet jos paragauti galėsite tik nuvykę į 5 žvaigždučių viešbutį Tailande ar Maldyvuose, nebent paprašysite vietinių už didelę sumą paragauti šio gėrimo. Tačiau ši kava pardavinėjama ir JAV rinkai, o keturi puodeliai „Black Ivory“ kavos kainuoja 50 dolerių. Tad, tai yra brangus malonumas ir taip lengvai nenusipirksite šios kavos.

Tikriausiai, dar ilgai reikės laukti kol tokios vertingos kavos pupeles automatiniams kavos aparatams atsiras. Tačiau rinkoje yra aromatingą skonį bei pojūtį suteikiančių kavos pupelių, tad jei mėgstate skanią kavą, paragaukite išskirtinės ir rūšinės kavos.

Kavos aparatas – ir mėgėjui, ir gurmanui

kavos aparatasKiekvieną rytą akis padeda praverti skanios kavos puodelis. Tačiau kava yra dar skanesnė, kai jai paruošti naudojamos tinkamos technologijos.

Tačiau kokios savybės geriausios kavos aparatui namuose ir kokios jam nereikalingos? Kokių gamintojų kavos aparatus paprasčiausia naudoti ir nereikia aukoti daug jėgų mokinantis pagaminti paprasčiausią puodelį kavos?

Tiesa ta kad pas daugelį virtuvėse nėra labai daug vietos laikyti profesionalų kavos aparatą, o ir mokytis juo naudotis nėra kada todėl reikėtų apsiriboti kuo įmanoma paprastesniu įrenginiu. Paprasčiausi kavos aparatai kurių didelį pasirinkimą siūlo „Phillips Saeco“, „Dolce Gusto“ ir kiti gamintojai apsiriboja įprastomis funkcijomis, kaip espresso kavos gaminimas ir pieno vertimas puta.

Apskritai yra keli kavos aparatų tipai – su filtrais, kuriems tinka bet kokios maltos kavos pupelės, kavos aparatai su specialiomis kapsulėmis, kuriose yra specialiai iš anksto paruošti paketėliai su kavos mišiniu, sieteliais kavos aparatas, tinkamas bet kokiai maltai kavai, espresso pumpuojantis kavos aparatas, bei aparatai kurie gamina kavą nuo pat pupelių sumalimo iki puodelio. Renkantis kyla klausimas, kiek galite išleisti kavos gaminimui ir kavai. Iš pupelių sumaltos kavos aromato nepakeis niekas, tačiau ir jos pagaminimas truks beveik dvigubai ilgiau, o pats aparatas – dvigubai brangesnis, nei paprastesni.

Gaminant kavą, vienas iš svarbiausių dalykų yra puta ant jos. Ji daug pasako apie tai, kokia technologija naudojama ir ar paruošta kava yra geros kokybės. Todėl bandydami įvairius kavos aparatus atkreipkite dėmesį į putą, kuri susidaro ruošiant espresso. Vieni iš geriausių, tačiau tikrai ne patys pigiausi yra „De‘Longhi“ ir „Krups“ kavos aparatai kurie patys sumala pupeles.

Pirkdami kavos aparatą nusiteikite kad jam teks paaukoti nuo 300 Lt iki poros tūkstančių, be kasdienių išlaidų kavai, grietinėlei ir aparato priežiūrai. Tačiau viskas priklauso nuo to, kokią kavą mėgstate ir apskritai, ar jos gėrimo ritualas yra svarbi Jūsų gyvenimo dalis. Jei neapsieinate be geros kavos puodelio kavos aparatas Jūsų namuose bus vienas iš svarbiausių daiktų.