Desertai ir jų receptai

pyrgasTurbūt kiekvienas iš mūsų neretai patį gardžiausią gabaliuką pasiliekame desertui, kokiam ypatingam atvejui ar laikui. Juk iš tiesų, desertas gal ir ne pagrindinis vakaro akcentas, bet puiki jo kulminacija, todėl kiekvienos moters virtuvės lentynoje turėtų puikuotis šių skanėstų receptai.

Desertai pirmiausiai suskirstomi į karštus ir šaltus, o jau tada prasideda begalinė jų įvairovė ir skirtingi variantai. Jie gali būti kepami orkaitėje, riebaluose ir netgi išvykoje ant grotelių ar iešmų. Saldūs patiekalai yra ir verdami, pvz.: sriubos, kisieliai, kompotai, plaktų baltymų desertai, kremai, ir stingdomi, pvz.: įvairiausi drebučiai, desertiniai kremai, putėsiai,  taip pat prie šios kategorijos galima būtų priskirti ir tokius tradicinius šaltus desertus, kaip itališkas tiramisu arba angliškas trifle. Nemažą desertų grupę sudaro užšaldyti saldumynai. Tai visų mėgstami ledai, vis populiaresniais tampantys įvairūs užšaldytų vaisių ar net daržovių sulčių desertai – įvairios granitos, šerbetai.

Prancūzų virtuvė, kuri yra laikoma viena elegantiškiausių pasaulyje, padovanojo mums ypatingą desertų patiekimo būdą: jie sustatomi specialiuose vežimėliuose ir kas nors iš aptarnaujančio personalo siūlo pasirinkti sau patinkantį. Kitoje ne mažiau kulinarijos istorijai nusipelniusioje rusų virtuvėje desertus patiekdavo tiesiai klientui taurėse, nedideliuose indeliuose arba stiklinėse.

Saldūs cukriniai ir miltiniai patiekalai vadinami konditerijos gaminiais. Jiems pagaminti naudojami tokie pagrindiniai produktai: kviečių, kukurūzų, ryžių, avižų ar kt. miltai, cukrus, medus, vaisiai ir uogos, pienas ir grietinėlė, riebalai, kiaušiniai, mielės, krakmolas, kakava, riešutai, maistinės rūgštys, standikliai kvapiosios medžiagos ir aromatiniai priedai, maisto dažikliai,  kepimo milteliai ir daugybė kitų. Priklausomai nuo panaudotų sudedamųjų dalių visos konditerijos gaminių rūšys ir yra suskirstytos į dvi pagrindines grupes: cukrinius ir miltinius desertus. Pakalbėkime daugiau apie pastaruosius.

Saldžių miltinių patiekalų receptai puikuojasi bene visose kulinarinėse knygose. Juk kaip nuostabu skanauti, bandelių, sausainių, tortų, pyragų. Nė vienas savo raciono neįsivaizduoja be šių skanėstų . Nereiktų pamiršti, kad neribojamas miltinių saldumynų kiekis taip ir lieka kūne formuodamas vis apvalesnes formas. Jei jų nesinori, ribokime tokio maisto kiekį ir valgykime pyragus ne dažniau nei kartą per savaite.

racherio tortasSkaniausi receptai matomi kad ir kur bepažvelgtumėme: internete, knygose, žurnaluose. Pateikiami skaniausi aguoniniai sausainiai, šokoladiniai pyragai, vaisių tortai ir daugybė kitų skanumynų. Pakabėkime plačiau apie tai,  iš kur atsirado šokoladiniai pyragai ir kas pirmasis jų skanavo.

Šio pyrago receptai gimė apie 1832 m. Austrijoje. Anot pasakojimų,  svarbus to meto austrų – vokiečių diplomatas ir politikas princas Meternichas prieš svarbų vakarą davė įsakymą savo vyriausiajam virėjui pagaminti ypatingą, dar neragautą desertą keletui labai svarbių svečių. Kadangi vyriausiasis virtuvės šeimininkas tuo metu sunkiai sirgo ir pats negalėjo imtis darbo, užduotį liepė atlikti šešiolikmečiui savo mokiniui Francui Zacheriui. Teigiama, kad svečiai liko labai patenkinti jaunojo Franco iškeptu, niekad neragautu šedevru – šokoladiniu pyragu. Nepaisant to, kad Francas baigė kulinarijos mokslus ir Vienoje atidarė aukštos klasės delikatesų ir vyno krautuvėlę, po šios vakarienės pyragas daugiau populiarumo nesulaukė. Ir tik gerokai vėliau vyriausiasis Franco sūnus Eduardas, perėmęs tėvo kulinarinį palikimą, patobulino šokoladinio pyrago receptą, pavertė jį tokiu, kokį žinom, ragaujam ir mėgaujamės šiandien. Sakoma, jog tikrojo, originalaus Zacherio pyrago galima paskanauti tik “Sacher” viešbutyje, Vienoje, kurį ir įkūrė tas pats Franco sūnus Eduardas 19 a. antroje pusėje. Nuo tada Zacherio tortas –  vienas iš daugelio žinomų Vienos kulinarijos gaminių. Be abejo, tikrasis jo receptas, be jokios abejonės, yra didžiulė paslaptis, tačiau, nepaisant to, įvairiai pagaminti šokoladiniai pyragai tapo populiarūs visame pasaulyje.

Ar padeda maisto papildai organizmui metant svorį?

maisto papildaiAtšilus orams imame labiau rūpintis savo sveikata bei išvaizda. Retai užtenka tik nueiti pas kirpėją ir pasikeisti šukuoseną, nukeliauti į prekybos centrą, peržiūrėti naujas pavasario – vasaros kolekcijas ir papildyti spintą madingiausiais drabužiais. Po žiemos dažnai prireikia pakeisti ir kūną. Šaltuoju metų laiku priaugame vien kitą kilogramą, organizmas išsenka, todėl jam reikia ne tik tonuso, bet ir jėgas papildančio šaltinio. Mokslininkų jau yra išrastas puikus mūsų organizmui reikalingas komplektas – maisto papildai.

Daugeliui iš mūsų maisto papildai asocijuojasi su kultūrizmu ir dideliu kiekiu išryškėjusių raumenų ant išpuoselėto tiek vyrų, tiek moterų kūno. Regis, jie tik tam reikalingi. Tačiau visuomenėje nusistovėję stereotipai yra klaidingi. Maisto papildai gali būti naudojami ir kitais tikslais. Žinoma, papildai sportuojantiems padeda greičiau pasiekti norimą kūno formą. Jų dėka didėja ištvermė ir jėga. Tai savybės, kurios ypač reikalingos kultūristams ir svorių kilnotojams. Dėl šių priežasčių maisto papildai sportui padeda sportininkams pasiekti geresnių rezultatus.

Maisto papildus taip pat sėkmingai gali naudoti ir asmenys, kurie turi viršsvorį ir nori jo artimiausiu metu atsikratyti. Sportuojant, derinant maistą ir geriant maisto papildus galima pasiekti žymiai geresnių rezultatų. Patys pajusite, kaip riebaliukai nuo šonų ir pilvo srities po truputį ims tirpti, turėsite didesnę jėgos galią bei stiprinsite ištvermę. Maisto papilduose gausu maistinių medžiagų: vitaminų, mineralinių medžiagų, baltymų, amino rūgščių, skaidulinių medžiagų, angliavandenių ir kitų organizmui taip reikalingų medžiagų. Kadangi metant svorį organizmas netenka ne tik riebalų, tačiau ir kitų jam būtinų medžiagų, turite būtinai pasirūpinti, kad jį kuo greičiau atstatytumėte.

Kokie maisto papildai Jums būtų reikalingiausi ir veiksmingiausi, galite pasitarti su medikais bei vaistininkais. Žinoma, prekybos vietose taip pat būna konsultantai, kurie gali pagelbėti besirenkant, kurie papildai sportui geresni ir veiksmingesni, o kurie metant svorį. Maisto papildai gali padėti gydyti taip tikras ligas, kaip sąnarių problemas ar moterims būdingą osteoporozės reiškinį. Ne kiekvienas iš mūsų sveikai maitinamės ir todėl turime vienokių ar kitokių sveikatos problemų, todėl pasinaudokite mokslininkų išrastu būdų atstatyti bei papildyti savo organizmą reikiamomis medžiagomis maisto papildų dėka.

Nuotaikingas video apie maisto papildus su žmogumi, kuris tikrai juos vartoja ir supranta jų naudą.

Kodėl mums virtuvėje nereikia įmantrių indų bei įrankių

Taip, virtuvė kiekvieno mėgstama vieta. Gaminti mes mėgstam, dar labiau mėgstam valgyti. Sutinkam, kad valgyti gražiai patiektą maistą – skaniau. Bet, bet, bet… Žiūrint visokias virtuvės šefų ir “wanna be” šefais tv laidas, svetaines ir knygeles bevartant, susidaro toks įspūdis, kad kiekvienam patiekalui reikia kokio nors stebuklingo indo įmantriu pavadinimu, pagaminto kokios nors įmonės, kurios vardą mums kasdine bruka tv reklamos, o didieji prekybcentriai už lipdukus visą gausybę tų taip kasdien peršamų indų dovanoja.

wok, receptai, virtuve, indai, irankiai, maistas, food, cookingel. keptuve, virtuves iranga

Ne taip ir senai per tv mirgėjo reklamos brukančios stebuklingas el. keptuves. Žodžiu, tik įsijungi, įmeti mėsos gabalą ir jis ten gražiai iškepa, naudojant mažiau riebalų ir t.t. Taip  pat sakoma, jog maistas neprilips prie paviršiaus, bet nevisa tiesa yra tiesa.. Keptuvė gal ir patogi kepti kiaušiniams, blyneliams ir t.t., tačiau ar to negalime padaryti paprastoje keptuvėje? Be to, elektrinės keptuvės dažniausiai nėra mažos, apie 20x30cm ir t.t., tad jos tik užims daug vietos, o naudos.. Na, nebent esate kepto maisto manjakai ir įtikėjote, kad be šios keptuvės neišsiversite…

 

 

 

 

 

garpuodis, sveikas maistasElektrinis garų puodas yra tikrai naudingas norintiems sveiko maisto. Tiesa maistas pagamintas jame, kiek kitoks, bet prie visko priprantama. Jei jis toks naudingas, kaip gi be jo? O gi nebūtina mokėti kelis šimtus, kad turėtume dar vieną rakandą ir taip užkrautoj virtuvėj. Puikiai garuose troškintas daržoves galime pasigaminti ir paprasto puodo, bei grotelių pagalba. Tiesiog į puodą įpilkite vandens, puodą uždenkite grotelėmis ir ant grotelių sudėkite daržoves – štai jums ir garų puodas, kuris nekainuos beveik nieko..

 

 

priedas sultims spausti

Patikėkit, jums tikrai nereikia tokių priedų išspausti citrusinių vaisių sultims. Jie bereikalingai mėtysis stalčiuj, nes naudojant juos stiklinės sulčių rytais teks laukti ilgai, o citrinos sulčių į žuvies ar kokį kitą patiekalą galima išspausti ir ranka…

 

 

 

tarka

Ar tikrai pasikeis skonis, jei kepsime bulves supjaustytas taisyklingais, vienodo storio griežinėliais, o ne įprastai? Nežinau kaip jums, bet man maistas ruoštas savo rankomis yra skanesnis. ( Savo rankomis čia reikštų senoviniu metodu, skutant bulves peiliu ar skustuku ir pjaustant tuo pačiu paprasčiausiu, primityviausiu peiliu. ) Taigi ar iš tiesų tie prietaisai pjaustyti daržovėms yra tokie reikalingi ir nepakeičiami?

 

 

 

konditeriniai maisai, svirkstaiKonditeriniai švirkštai ir maišeliai su didžiausia galybe antgalių išties naudingi, jei kasdien kepate tortus, pyragus ir reikia juos dekoruoti, tačiau jei konditerijos gaminius, kuriems būtinai reikia konditerinio švirkšto/ maišelio pagalbos vis gi kartais gaminate, galite puikiai išsiversti ir su paprastu maišeliu, supylus į jį mišinį ir nukirpus kampą, pro kurį ir pilsime mišinį ant pagrindo..

 

 

 

keptuvė daržovėms ir mėsai

 

Wok tipo keptuvės greitai įkaista ir yra patogios kepant mėsą ar daržoves, bei pusfabrikačius. Tiesa, tokias turbūt dažniau pamatysime restoranuose, nei savo namuose, tačiau gal ir gerai. Šios keptuvės pasižymi dydžiu, taip pat nėra universalios ir itin patogios.

 

 

 

 Bet visą tai naudoja virtuvės šefai…

Nebūtinai, visą tai mes matome naudojant tv laidose ar bet kur, kur reikia… REKLAMOS. Be to mes neįvertinam kitų faktų, kurie lemia tai, kad virtuvės šefų ruoštas maistas yra gražesnis ir skanesnis. Juk jie to mokėsi n metų, o mes prie puodų rimčiau ( nekalbu apie kiaušinienės kepimą ) atsistojame tik laukdami svečių ar pan., Skaniu patiekalą padaro ne indai, o tai, kaip jais naudojamasi… Nebūkime daiktų vergais. Daiktai sukurti, kad tarnautų mums, o ne mes jiems.

Menas iš maisto arba maistą galima ne tik valgyti

Vaikystėj,  kai lėkštėj knibinėdavau kokį blyną ar su uogiene piešdavau ant košės dubenėly visokius ten veidukus linksmus ir nelabai, visalaik mama sudrausmindavo, jog maisto gadint negalima – reik valgyti..O aš visada spyriodavausi arba išvis nevalgydavau, ką darysi toks jau buvau. Na kodėl negalima pažaist? Juk aš dar mažas, man viskas įdomu. Pasirodo įdomu ne tik mažiesiems, įdomu ir kiek paaugusiems dėdėms ir tetoms. Įsivaizduoju, kad kokiam nors menininkui su berete ant šono sukiojant ūsą pabodo lipdyti skulptūras, tapyti, kažką ten drožinėti ir pasiėmęs obuolį iškandžiojo drugelį , tada parodė žmonai, toji tuoj aprodė draugėms koks jos vyras geras, kaip gražiai moka padaryti. Ir prasidėjo masinė psichozė.. Sunaudojo visus obuolius, svogūnus, vyrai sėdėdavo nevalgę, nes moteriškos gi pjaustydavo, drožinėdavo maistą, dieną – naktį nemiegodavo..

[more…]

Kalbėkim rimčiau, viskas prasidėjo nuo šeimininkių noro padaryti patiekalus išvaizdesnius:  mamos susidurdavo su vaikų nevalgumo problemomis, kiekviena virtuvėj besisukiojanti moteris nori komplimentų, tad turbūt visi žinote ir pamenate visokias gėlytes iš pomidorų ar kokį nors dekoratyvinį išdėstymą lėkštėje. Žaidė, žaidė su maistu ir prisižaidė. Japonai iš to pradėjo didelį meną daryti :))

Galerija

P.S. Ir menas turi turėt ribas. Šiandien iš maisto, rytoj iš š..? :))))