Kaip kanapių aliejus padeda metant svorį ir sveikai maitinantis?

kanapių aliejusSveika mityba – vis populiaresnė tema ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Pastaraisiais metais tapo ne tik populiaru, bet net madinga rūpintis savo sveikata ir sveika gyvensena. Todėl vis daugiu žmonių, ieškodami tinkamų produktų vakarienei, vis dažniau užsuka į ekologiškų prekių parduotuves ir parduotuvių skyrius. Vienas tokių produktų – Lietuvoje žaibiškai populiarėjantis kanapių aliejus.

Kanapių aliejus – tai natūralus ir ekologiškas produktas, kuris gali praturtinti Jūsų kasdienę mitybą ir suteikti Jums dar daugiau energijos. Tai ne tik mitybos specialistų ir asmeninių trenerių, bet ir sportuojančių bei lieknėjančių žmonių pamėgtas produktas, užtikrinantis geriausius rezultatus.

Pirmiausia todėl, jog kanapių sėklų aliejus gaminama iš pluoštinių kanapių. Tai pastaruoju metu smarkiai Lietuvoje populiarėjanti augalų kultūra. Tiesa, ankščiau ji buvo gerokai populiaresnė nei dabar, nes savo istorija ji mena dar iki senovės Egipto laikų. Būtent tuomet pluoštinės kanapės buvo puikiai žinomos daugeliui tautų ir plačiai naudojamos kasdieniame žmonių gyvenime. Pirmiausia todėl, jog tai patikimas ir ekologiškas produktas, kuris gali būti naudojamas įvairiose srityse.

Be to, senaisiais laikais pluoštinės kanapės buvo labai naudingos dėl to, kad yra nereiklios dirvai ir aplinkai, jos kuo puikiausiai auga vidutinėje klimato juostoje, o derliaus duoda itin daug. Jų nereikia nei tręšti, nei papildomai prižiūrėti, o naudoti galima visas augalo dalis.

Tiesa, po kurio laiko žmonės atrado pakaitalą pluoštinėms kanapėms ir šios buvo primirštos. Tačiau šiandien, kai daugelis susirūpinę savo sveikata ir kasdiene mityba, pluoštinių GERA KARMA™ kanapių baltymai tampa vis populiaresni ir reikalingesni.

„Ekologišku maistu ir maisto papildais prekiaujame senokai ir pastebime, jog šiuo metu Lietuvoje sparčiai daugėja tokių žmonių, kurie nori sveikai maitintis. Ankščiau tai būdavo daugiau sezoninis dalykas, kuris ypač populiarėdavo metų pradžios ir pavasario pabaigoje, kai žmonės ruošdavosi vasaros sezonui. Tuo tarpu dabar sveika mityba besidominčių žmonių gausu ištisus metus ir tai rodo visuomenės brandumą“, – sako UAB Gera Karma vadovas Andrejus Petruša.

Jis sako, turintis patarimų visiems, norintiems sulieknėti ir pasijusti geriau. Svarbiausia – tinkamas požiūris. „Dažnai manome, jog geriausius rezultatus pasiekti galima tik imantis drastiškų priemonių. Kiekvienais metais girdime liūdnų istorijų, kaip merginos, drastiškai norėdamos sulieknėti ne tik imasi bado dietų, bet ir ryžtasi vartoti įvairius preparatus. Netgi tokius, kurie uždrausti rinkoje ir kelia pavojų jų sveikatai. Tačiau tokie būdai išvargina ir organizmą, ir žmogaus psichiką, nes badaujant nuolat galvojama apie maistą. Tuo tarpu yra daug lengvesnis variantas – tinkama mityba. Mūsų parduodami kanapių produktai, tokie kaip kanapių sėklų aliejus – viena iš priemonių, galinčių padėti daugeliui, norinčiam sulieknėti. Pirmiausia todėl, kad tai sveikas produktas, be to, tai tikra baltymų bomba tad praturtinus sveikos mitybos racioną šiuo priedu, nejausite alkio. O tiems, kurie nori sumažinti porcijas ir jausti daugiau energijos, verta pagalvoti apie kanapių miltelius, kuriuos galima naudoti plakantis pieno kokteilį pusryčiams ar vakarienei“, – teigia UAB Gera Karma vadovas Andrejus Petruša.

gera karmaPasak jo, kanapių aliejus naudojamas lygiai taip pat kaip bet kurie kiti augaliniai aliejai. Tačiau jis neapsunkina organizmo ir nesukelia virškinimo problemų. Jis primena, jog labai dažnai dietos ir netinkama mityba pirmiausia atsiliepia žmogaus virškinimui: „Šiuo metu labai populiaru laikytis baltyminės dietos, tačiau tai nėra geriausias sprendimas, norint numesti svorio. Pirmiausia todėl, kad baltymuose esantys fermentai gali apsunkinti virškinimą ir taip sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Būtent todėl tokios dietos padeda toli gražu ne visiems, o besilaukiančioms ar maitinančioms mamoms bei žmonėms, sergantiems skrandžių ligomis, jos iš viso nepatartinos. Tuo tarpu natūralios kanapių sėklos iš kurių ir gaminamas kanapių sėklų aliejus neturi jokių medžiagų, kurios apsunkintų virškinimą. Priešingai, toks pagardas padeda virškinimui ir praturtina organizmą reikalingomis medžiagomis. Kanapių aliejus aprūpina organizmą ne tik baltymais, bet ir vitaminais, kalciu, magniu bei įvairiais mikroelementai.“

Kaip teigia A.Petruša, kanapių aliejus gali praturtinti daugybę Jūsų kasdienių patiekalų. Rezultatas ne tik Jus nustebins, bet ir nudžiugins. Išmėginkite savo namuose kelis paprastus patiekalus, kurie tinka ne tinka lieknėjant ir sveikai maitinantis.

Daržovių salsa

Reikės:

  • 2 pomidorai
  • 2 agurkai
  • 0,5 paprikos
  • 1 raudonas svogūnas
  • 200 gr. žaliųjų marinuotų alyvuogių
  • 200 gr. feta sūrio
  • 3 valg. š. Kanapių sėklų aliejaus

Gaminimo eiga:

Visas daržoves supjaustykite kubeliais, viską sumaišykite dubenyje, tuomet ant viršaus dekite gabalėlius fetos sūrio. Baigiamasis ingredientas – kanapių aliejus. Pašlakstykite jo ant salotų, palikite pastovėti 5 minutes ir skanaukite. Puikus patiekalas ne tik dienai pradėti, bet ir norint numalšinti vakare kilusį alkį, kai regis, galėtumėte sukirsti ir didelę porciją cepelinų.

Špinatų garnyras

Reikės:

  • 200 gr. mažųjų špinatų
  • 2 raudoni pomidorai
  • 100 gr. mocarelos sūrio
  • 3 valg. š. kanapių aliejaus

Gaminimo eiga:

Supjaustykite pomidorus ir sumaišykite dubenyje su špinatais. Į atskirą dubenį supjaustykite mocarelos rūsį. Tuomet pašlakstykite sūrį kanapių aliejumi. Padėkite į šalį kelioms minutėms, kol GERA KARMA kanapių sėklų aliejus įsigers į sūrį. Tuomet sūrio gabaliukus sukrėskite į dubenį su salotomis ir sumaišykite. Puikiai tiks patiekti prie žuvies ar paukštienos patiekalų, o taip pat tiks ir kaip sveikas bei sotus užkandis tarp valgymų.

Desertai ir jų receptai

pyrgasTurbūt kiekvienas iš mūsų neretai patį gardžiausią gabaliuką pasiliekame desertui, kokiam ypatingam atvejui ar laikui. Juk iš tiesų, desertas gal ir ne pagrindinis vakaro akcentas, bet puiki jo kulminacija, todėl kiekvienos moters virtuvės lentynoje turėtų puikuotis šių skanėstų receptai.

Desertai pirmiausiai suskirstomi į karštus ir šaltus, o jau tada prasideda begalinė jų įvairovė ir skirtingi variantai. Jie gali būti kepami orkaitėje, riebaluose ir netgi išvykoje ant grotelių ar iešmų. Saldūs patiekalai yra ir verdami, pvz.: sriubos, kisieliai, kompotai, plaktų baltymų desertai, kremai, ir stingdomi, pvz.: įvairiausi drebučiai, desertiniai kremai, putėsiai,  taip pat prie šios kategorijos galima būtų priskirti ir tokius tradicinius šaltus desertus, kaip itališkas tiramisu arba angliškas trifle. Nemažą desertų grupę sudaro užšaldyti saldumynai. Tai visų mėgstami ledai, vis populiaresniais tampantys įvairūs užšaldytų vaisių ar net daržovių sulčių desertai – įvairios granitos, šerbetai.

Prancūzų virtuvė, kuri yra laikoma viena elegantiškiausių pasaulyje, padovanojo mums ypatingą desertų patiekimo būdą: jie sustatomi specialiuose vežimėliuose ir kas nors iš aptarnaujančio personalo siūlo pasirinkti sau patinkantį. Kitoje ne mažiau kulinarijos istorijai nusipelniusioje rusų virtuvėje desertus patiekdavo tiesiai klientui taurėse, nedideliuose indeliuose arba stiklinėse.

Saldūs cukriniai ir miltiniai patiekalai vadinami konditerijos gaminiais. Jiems pagaminti naudojami tokie pagrindiniai produktai: kviečių, kukurūzų, ryžių, avižų ar kt. miltai, cukrus, medus, vaisiai ir uogos, pienas ir grietinėlė, riebalai, kiaušiniai, mielės, krakmolas, kakava, riešutai, maistinės rūgštys, standikliai kvapiosios medžiagos ir aromatiniai priedai, maisto dažikliai,  kepimo milteliai ir daugybė kitų. Priklausomai nuo panaudotų sudedamųjų dalių visos konditerijos gaminių rūšys ir yra suskirstytos į dvi pagrindines grupes: cukrinius ir miltinius desertus. Pakalbėkime daugiau apie pastaruosius.

Saldžių miltinių patiekalų receptai puikuojasi bene visose kulinarinėse knygose. Juk kaip nuostabu skanauti, bandelių, sausainių, tortų, pyragų. Nė vienas savo raciono neįsivaizduoja be šių skanėstų . Nereiktų pamiršti, kad neribojamas miltinių saldumynų kiekis taip ir lieka kūne formuodamas vis apvalesnes formas. Jei jų nesinori, ribokime tokio maisto kiekį ir valgykime pyragus ne dažniau nei kartą per savaite.

racherio tortasSkaniausi receptai matomi kad ir kur bepažvelgtumėme: internete, knygose, žurnaluose. Pateikiami skaniausi aguoniniai sausainiai, šokoladiniai pyragai, vaisių tortai ir daugybė kitų skanumynų. Pakabėkime plačiau apie tai,  iš kur atsirado šokoladiniai pyragai ir kas pirmasis jų skanavo.

Šio pyrago receptai gimė apie 1832 m. Austrijoje. Anot pasakojimų,  svarbus to meto austrų – vokiečių diplomatas ir politikas princas Meternichas prieš svarbų vakarą davė įsakymą savo vyriausiajam virėjui pagaminti ypatingą, dar neragautą desertą keletui labai svarbių svečių. Kadangi vyriausiasis virtuvės šeimininkas tuo metu sunkiai sirgo ir pats negalėjo imtis darbo, užduotį liepė atlikti šešiolikmečiui savo mokiniui Francui Zacheriui. Teigiama, kad svečiai liko labai patenkinti jaunojo Franco iškeptu, niekad neragautu šedevru – šokoladiniu pyragu. Nepaisant to, kad Francas baigė kulinarijos mokslus ir Vienoje atidarė aukštos klasės delikatesų ir vyno krautuvėlę, po šios vakarienės pyragas daugiau populiarumo nesulaukė. Ir tik gerokai vėliau vyriausiasis Franco sūnus Eduardas, perėmęs tėvo kulinarinį palikimą, patobulino šokoladinio pyrago receptą, pavertė jį tokiu, kokį žinom, ragaujam ir mėgaujamės šiandien. Sakoma, jog tikrojo, originalaus Zacherio pyrago galima paskanauti tik “Sacher” viešbutyje, Vienoje, kurį ir įkūrė tas pats Franco sūnus Eduardas 19 a. antroje pusėje. Nuo tada Zacherio tortas –  vienas iš daugelio žinomų Vienos kulinarijos gaminių. Be abejo, tikrasis jo receptas, be jokios abejonės, yra didžiulė paslaptis, tačiau, nepaisant to, įvairiai pagaminti šokoladiniai pyragai tapo populiarūs visame pasaulyje.

Kodėl mums virtuvėje nereikia įmantrių indų bei įrankių

Taip, virtuvė kiekvieno mėgstama vieta. Gaminti mes mėgstam, dar labiau mėgstam valgyti. Sutinkam, kad valgyti gražiai patiektą maistą – skaniau. Bet, bet, bet… Žiūrint visokias virtuvės šefų ir “wanna be” šefais tv laidas, svetaines ir knygeles bevartant, susidaro toks įspūdis, kad kiekvienam patiekalui reikia kokio nors stebuklingo indo įmantriu pavadinimu, pagaminto kokios nors įmonės, kurios vardą mums kasdine bruka tv reklamos, o didieji prekybcentriai už lipdukus visą gausybę tų taip kasdien peršamų indų dovanoja.

wok, receptai, virtuve, indai, irankiai, maistas, food, cookingel. keptuve, virtuves iranga

Ne taip ir senai per tv mirgėjo reklamos brukančios stebuklingas el. keptuves. Žodžiu, tik įsijungi, įmeti mėsos gabalą ir jis ten gražiai iškepa, naudojant mažiau riebalų ir t.t. Taip  pat sakoma, jog maistas neprilips prie paviršiaus, bet nevisa tiesa yra tiesa.. Keptuvė gal ir patogi kepti kiaušiniams, blyneliams ir t.t., tačiau ar to negalime padaryti paprastoje keptuvėje? Be to, elektrinės keptuvės dažniausiai nėra mažos, apie 20x30cm ir t.t., tad jos tik užims daug vietos, o naudos.. Na, nebent esate kepto maisto manjakai ir įtikėjote, kad be šios keptuvės neišsiversite…

 

 

 

 

 

garpuodis, sveikas maistasElektrinis garų puodas yra tikrai naudingas norintiems sveiko maisto. Tiesa maistas pagamintas jame, kiek kitoks, bet prie visko priprantama. Jei jis toks naudingas, kaip gi be jo? O gi nebūtina mokėti kelis šimtus, kad turėtume dar vieną rakandą ir taip užkrautoj virtuvėj. Puikiai garuose troškintas daržoves galime pasigaminti ir paprasto puodo, bei grotelių pagalba. Tiesiog į puodą įpilkite vandens, puodą uždenkite grotelėmis ir ant grotelių sudėkite daržoves – štai jums ir garų puodas, kuris nekainuos beveik nieko..

 

 

priedas sultims spausti

Patikėkit, jums tikrai nereikia tokių priedų išspausti citrusinių vaisių sultims. Jie bereikalingai mėtysis stalčiuj, nes naudojant juos stiklinės sulčių rytais teks laukti ilgai, o citrinos sulčių į žuvies ar kokį kitą patiekalą galima išspausti ir ranka…

 

 

 

tarka

Ar tikrai pasikeis skonis, jei kepsime bulves supjaustytas taisyklingais, vienodo storio griežinėliais, o ne įprastai? Nežinau kaip jums, bet man maistas ruoštas savo rankomis yra skanesnis. ( Savo rankomis čia reikštų senoviniu metodu, skutant bulves peiliu ar skustuku ir pjaustant tuo pačiu paprasčiausiu, primityviausiu peiliu. ) Taigi ar iš tiesų tie prietaisai pjaustyti daržovėms yra tokie reikalingi ir nepakeičiami?

 

 

 

konditeriniai maisai, svirkstaiKonditeriniai švirkštai ir maišeliai su didžiausia galybe antgalių išties naudingi, jei kasdien kepate tortus, pyragus ir reikia juos dekoruoti, tačiau jei konditerijos gaminius, kuriems būtinai reikia konditerinio švirkšto/ maišelio pagalbos vis gi kartais gaminate, galite puikiai išsiversti ir su paprastu maišeliu, supylus į jį mišinį ir nukirpus kampą, pro kurį ir pilsime mišinį ant pagrindo..

 

 

 

keptuvė daržovėms ir mėsai

 

Wok tipo keptuvės greitai įkaista ir yra patogios kepant mėsą ar daržoves, bei pusfabrikačius. Tiesa, tokias turbūt dažniau pamatysime restoranuose, nei savo namuose, tačiau gal ir gerai. Šios keptuvės pasižymi dydžiu, taip pat nėra universalios ir itin patogios.

 

 

 

 Bet visą tai naudoja virtuvės šefai…

Nebūtinai, visą tai mes matome naudojant tv laidose ar bet kur, kur reikia… REKLAMOS. Be to mes neįvertinam kitų faktų, kurie lemia tai, kad virtuvės šefų ruoštas maistas yra gražesnis ir skanesnis. Juk jie to mokėsi n metų, o mes prie puodų rimčiau ( nekalbu apie kiaušinienės kepimą ) atsistojame tik laukdami svečių ar pan., Skaniu patiekalą padaro ne indai, o tai, kaip jais naudojamasi… Nebūkime daiktų vergais. Daiktai sukurti, kad tarnautų mums, o ne mes jiems.