Sutrikus sveikatai, kai kurių žmonių įvairios veiklos, judėjimas, mityba tampa apribojamos. Po įvairių traumų, operacijų, onkologinių ligų ar tiesiog dėl senatvės žmogus nebeturi daug jėgų, tad jo kasdienės energijos užtikrinimui taip pat būdingas specialus maitinimasis bei specifinis maisto produktų paruošimas. Sveikatos priežiūros specialistų teigimu, negalima ignoruoti blogų savo ar artimųjų valgymo įpročių. Ligoniams ypatingai svarbu sudaryti tinkamą maisto racioną, tam, kad jis galėtų greičiau atgauti jėgas bei sveiktų. Taigi, kaip reikia maitinti sergantį žmogų ir kokių didžiausių klaidų galima išvengti, tinkamai sudarant valgių bei receptų sąrašą jūsų ligoniui?
Maistas ligoniams turi būti pateikiamas ne bet kaip
Kad ir kaip svarbu yra tam tikri maisto produktai ir juose esančios maistingos medžiagos, reikia nepamiršti, jog ligonio bei jo aplinkos paruošimas – ne ką mažiau svarbūs veiksniai. Visų pirma, prieš bet kurį valgį reikia nuplauti ligonio rankas po vandeniu, ir būtinai tai padaryti su muilu. Tam, kad įvairūs mikrobai neplistų patalpoje ar, dar blogiau, ant ligonio maisto, reikia pašalinti iš kambario ar palatos indus su išmatomis, šlapimu, šiek tiek pravėdinti patalpą. Visa tai padarius, ligonis turi patogiai išsitaisyti lovoje ir tik tada jam gali būti pateiktas maistas.
Nesistenkite ligonio maitinti prievarta. Dideli maisto kiekiai, pernelyg stiprūs patiekalų kvapai ar žūt būt siūlomas valgis gali išvis atimti sergančiam žmogui apetitą. Mažų mažiausiai jį gali pradėti pykinti. Siekdami to išvengti, maistą tiekite nedidelėmis porcijomis, vos šiltą. Tokiais atvejais, kai ligonis sunkiai sirgdamas negali normaliai ryti ar kramtyti maisto, būtinai trinkite maistą. Tam padaryti puikiai praverčia blenderiai. Toks blenderis kaip „Vitamix“ kaina prilygsta įprastą virtuvės techniką, tačiau vaisių, daržovių, uogų ar kitokio maisto sutrynimas yra nepriekaištingas: maistas trinamas iki vientisos, skystos, masės, čia nepaliekama maisto gabalėlių, todėl rizikos, kad ligonis užsprings maistu, išnyksta. Labai svarbu, kad ligonis stengtųsi valgyti pats, o su blenderiais sutrintu maistu – tai jam padaryti yra kur kas lengviau.
Maisto įvairovė – būtina
Ligoniams negalima duoti to paties maisto. Kasdien labai svarbu, kad sergantis žmogus valgytų daug angliavandenių, vitaminų turintį maistą. Maisto racione neturi trūkti ir baltymų ar riebalų. Nors tokių produktų, kaip bulvės, gyvulinės kilmės riebalai, saldumynai, druska, alkoholis turi būti labai nedaug arba išvis nebūti (pavyzdžiui, alkoholis), reikia stengtis, kad maistas būtų praturtintas naudingomis medžiagomis. Vienas geriausių produktų – šviežiai spaustos sultys ar košės. Joms pagaminti nereikia daug pastangų ar laiko, o maitindami sergantįjį tokiu maistu būsite tikri, kad jis sparčiau sveiks. Blenderio „Vitamix“ kaina – nėra didelė, tačiau nauda slaugant ligonį yra milžiniška.
Parašykite komentarą